Dutch Newspaper Parool Article (in Dutch)

Dutch Newspaper Parool Article (in Dutch)

Amerika in de ban van Groene Goudkoorts
Economie rondom cannabis in de lift in de Verenigde Staten

Tekst: Martin van de Velde & Nina Schouten
Fotografie: Steef Fleur

Wiet verbouwen in een oude gevangenis? In Nederland ondenkbaar, maar in Amerika staat het te gebeuren. Damian Marley, de jongste zoon van Bob, heeft een lege gevangenis in Californië gekocht om er een wietplantage van ruim 7.000 m2 te beginnen. Gewoon legaal, want tijdens de presidentsverkiezingen stond in Californië tevens Proposition 64 op het stembiljet, de wetswijziging die het telen en verhandelen van wiet legaliseert.

Het verhaal van Marley staat niet op zichzelf. In alle staten waar wiet nu een legale status heeft, tiert de bedrijvigheid rondom de cannabisplant welig. Midden november vond in Las Vegas de Marijuana Business Conference & Expo, kortweg MJBiz, plaats. Een vierdaagse cannabisbeurs die qua omvang doet denken aan een autoshow.

Een rondgang over de beurs leert dat wiet in Amerika aan een opmars bezig is, of het nou als medicijn of als geestverruimende rookwaar is. In de laatste verkiezingen gaf de bevolking in Californië, Nevada, Maine en Massachusetts aan vóór legalisering van persoonlijk wietgebruik te zijn. In de staten Colorado, Oregon, Washington en Washington DC mag wiet al langer vrij verhandeld worden. Amerika telt nu 26 staten waar medicinale cannabis is toegestaan. Negen van deze staten hebben regelgeving voor persoonlijk gebruik, wat betekent dat meer dan de helft van de staten een vorm van wietwetgeving kennen. Het maakt cannabis tot een miljardenindustrie in wording.

De groene goudkoorts maakt een hoop los in het land. De MJBiz is sinds de eerste editie in 2012 gegroeid van 402 naar meer dan 10.000 bezoekers. In een vier dagen durend programma krijgen bezoekers inzicht in de actuele politieke en financiële ontwikkelingen in de cannabisindustrie. Daarnaast is er een expo waar in drie enorme hallen bedrijven hun nieuwste waar vertonen. Van bouwconstructies voor kassen tot aan cannabismedicijnen, cosmetica en zelfs glijmiddelen.

Financiële vooruitzichten
Chris Walsh, organisator van de MJBiz beurs en hoofdredacteur van Marihuana Business Daily, geeft een financieel overzicht van de cannabisindustrie. ,,Opvallend is dat in de staten waar wiet al eerder voor persoonlijk gebruik werd gelegaliseerd, de verkoop door blijft groeien. In Colorado stegen de opbrengsten afgelopen jaar met 50%.'' Ook in Washington, een staat waar het langer duurde voor de verkoop op gang kwam, is de opbrengt fors gestegen. Er werd vorig jaar twee keer zoveel verkocht als het jaar daarvoor. Maandelijks gaat er in de staat voor 50 miljoen dollar over de toonbank. Dan is er nog de stijgende interesse van investeerders. Mainstream giganten als Google en Microsoft komen nu openlijk uit voor hun interesse in de cannabisindustrie. De toekomst ziet Walsh dan ook rooskleurig in, niet alleen voor de verkoop van cannabisproducten, maar ook voor de markt van toeleveranciers zoals kasbouwers en lampfabrikanten. ,,We verwachten dat er in 2020 tussen de $6 en $11 miljard dollar om zal gaan in de verkoop van cannabisproducten alleen. De totale impact op de economie ligt tussen de $25 en $44 miljard dollar. In de staten waar wiet nu legaal wordt, creëert de opkomende cannabisindustrie naar verwachting, 100.000 tot 200.000 nieuwe banen.'' Toenemend wiettoerisme is een belangrijke factor in de economische impact.

 

Naast de succesverhalen zijn er ook zorgen. Een belangrijke sta in de weg is het ontbreken van een goede regulering. ,,Er zijn mensen in de industrie die niet weten wat ze aan het doen zijn en dat levert gevaarlijke situaties op en een slechte naam voor bedrijven die dat wel weten.'' Colorado werd afgelopen jaar bijvoorbeeld opgeschrikt door een moordzaak waarin de hoofdverdachte aangaf psychotisch te zijn geworden na het eten van wietsnoepjes. Op de verpakking ontbrak het aan een doseringsvoorschrift waardoor de man zo’n tien keer de geadviseerde dosis tot zich nam. Voor de producent van de snoepjes dreigt de rechtszaak uit te lopen op een faillissement. Walsh: ,,Na tientallen jaren verbod, is er een tekort aan kennis. Regulering is daarom noodzakelijk om de industrie verder te professionaliseren.''

Weed taks
Opvallend in het Amerikaanse beleid is de herinvestering van het wietgeld in sociale projecten. Bij het aannemen van de wet is door de indieners beloofd de eerste $40 miljoen die de staat Colorado zou verdienen aan 'weed tax' te steken in het opknappen van scholen. Inmiddels komt er jaarlijks zo'n $160 miljoen binnen en hebben de eerste scholen de beloofde opknapbeurt gekregen. Ook in Californië verwacht de staat flink te kunnen verdienen aan het groene goud. In Proposition 64, het wetsvoorstel dat de legalisering van wiet voor persoonlijk gebruik mogelijk maakt, is een fors deel van het geld geoormerkt. Het gaat naar verslavingszorg, onderzoek, verkeersveiligheid en het wordt gestoken in een uitgebreide evaluatie van de maatregel.

Californië
Californië was in 1996 de eerste staat die medicinale wiet legaliseerde. Nu ook het recreatief gebruik wordt vrijgegeven, is de verwachting dat deze staat het belangrijkste zakencentrum wordt. De grote vraag is nu hoe de cannabisindustrie zich de komende jaren verder gaat ontwikkelen. Dale Sky Jones, oprichtster van Oaksterdam University, een cannabis college dat sinds 2007 haar studenten opleidt voor een toekomst in de cannabisindustrie, bekijkt de komst van grote investeerders overwegend positief. ,,Voor de beweging die zich richt op het eindigen van een verbod op cannabis, zijn investeringen noodzakelijk omdat ze de industrie legitimeren.’ Wel vreest Jones voor de positie van vrouwen binnen de industrie, die nu opvallend veel leidende posities vervullen. De angst bestaat dat zij buiten spel worden gezet als het ‘old boys network’ van kracht gaat. Ook voor de kleine ondernemer is de komst van Wall Street een bedreiging. ‘Voor de boer die uit de heuvels komt na dertig jaar te hebben gekweekt en op deze manier zijn hypotheek betaalt, is het nieuwe zakelijke klimaat niet goed. Behalve als deze boer bereid is zijn tie-dye te verruilen voor jasje dasje en gewoon van negen tot vijf gaat werken.''

Toch zal meer dan de helft van deze onafhankelijke boeren er straks niet meer zijn, vreest Jones. ,,Dat is jammer, want met deze mensen verdwijnt veel expertise.'' Mede daarom wordt er actief gelobbyd om kleine bedrijven te kunnen laten voortbestaan. Deze lobby ziet een cannabisindustrie voor zich die werkt zoals de wijn- en bierindustrie waarin een aantal grote bedrijven de markt domineren, maar waar ook ruimte is voor kleine, ambachtelijke brouwerijen en wijnhuizen. Initiatieven hiervoor zijn bijvoorbeeld Mendocino Generations, een collectief van kleine biologische boeren uit het Noorden van Californië en de kleinere farmersmarkets zoals The Emerald Exchange die een week voorafgaand aan de MJbiz plaatsvond in de heuvels in LA. In tegenstelling tot de MJBiz, was The Emerald Exchange kleinschalig en persoonlijk. Een publiek van een paar honderd man dat tussen kleine stands en tipitenten door struint om gratis cannabiswaren te proeven en een praatje te maken met de boer. Hier geen jasje dasje en ook geen tie-dye, maar jong professionals in hipster outfits. Voor deze ‘cannabista’s’ betekent dit dat ze over enkele jaren kunnen opscheppen over de biologisch gekweekte Amnezia Haze uit 2016 die ze nog op voorraad hebben. Precies zoals wijnkenners nu liefkozend over hun Barolo uit 2007 praten.

KADER:

Nederland
Wat er in Amerika gebeurt, kan als een voorbode worden gezien van wat er in Nederland staat te gebeuren als het kweken van wiet gereguleerd wordt. Een belangrijke stap richting regulatie is 19 november gezet. Op het congres van de VVD bleek ruim 80 procent van de aanwezigen voor regulering. De Nederlandse situatie lijkt sterk op de situatie in Californië. Door het gedoogbeleid is er een bestaande wietindustrie waarop voort kan worden gebouwd. Naast het netwerk van coffeeshops doet Nederland het goed op gebied van zaden. Zaadhandelaren als Sensi Seeds en Green House Seed Company leveren zaad dat tot het beste ter wereld behoort.

De totale omzet van cannabis in Nederland is lastig in te schatten. Overheidsonderzoek komt uit op net geen €450 miljoen. De aan de universiteit van Utrecht verbonden econoom Martijn Boermans noemt deze inschatting aan de lage kant. Hij onderzocht de cannabismarkt en kwam tot €850 miljoen. Wanneer op legale cannabis vergelijkbare belastingen als op tabak en alcohol wordt geheven, zou dit de Nederlandse schatkist een bedrag tussen de €300 miljoen en een half miljard opleveren. Daarnaast kan er bespaard worden op de kosten voor de handhaving van het huidige softdrugsbeleid. Het bestrijden van de wietteelt kost nu jaarlijks € 160 miljoen euro.

I was happily retired. And I mean: happily!

I was happily retired. And I mean: happily!

If pizza is a vegetable, then I’m a nun!

If pizza is a vegetable, then I’m a nun!